Start circulair bouwproject in De Vijfde Hoek

In het bijzijn van de kopers is woensdag 22 januari het officiële startsein gegeven voor de laatste projectbouw in De Vijfde Hoek. Het gaat om een bouwproject van dertien duurzame rijwoningen met de naam ‘Mooi Deventer’. De woningen zijn energieneutraal en grotendeels gebouwd met materialen die ‘biobased’ en herbruikbaar zijn. De woningen zijn in korte tijd verkocht.

Impressie woningen MooiZEN

Als aftrap voor de bouw mochten de kopers elk een toekomstwens opschrijven. Die wens ging vervolgens in een ‘wensfles’ die ze in de kruipruimte van hun eigen woning mochten leggen. De afgelopen dagen werden de eerste wanden van de woningen geplaatst.

Duurzame toekomst

De vanaf-prijs van de woningen is € 217.500 inclusief keuken en sanitair. Volgens wethouder Rob de Geest sluit ‘Mooi Deventer’ uitstekend aan bij de ambities van de gemeente Deventer: “Deze woningen zijn goed voor de Deventer woningmarkt én voor een duurzame toekomst. Het spreekt me daarbij aan dat de ontwikkelaar erin geslaagd is om deze duurzame woningen bereikbaar te maken voor mensen met een gewone portemonnee. Want de omslag naar een CO2-neutrale samenleving lukt pas als iedereen hierin kan meekomen.”

Projectmatige bouw

De woningen zijn ontwikkeld volgens het MooiZEN-concept, een idee van Zwanenburg Projecten uit Heerenveen. Projectontwikkelaar Bastiaan Dijk vertelt: “We willen woningen bouwen die voorzien in hun eigen energiebehoefte en die zoveel mogelijk van circulaire materialen gemaakt worden – materialen die je weer kunt hergebruiken. De woningen zijn snel projectmatig te bouwen. Maar omdat de gevels elk een eigen gezicht krijgen, zijn ze toch heel verschillend.”

Isolatie van oud papier

Houtskeletbouw vormt de basis van dit project. De woningen worden gemaakt van standaard gevelelementen van hout. Ze zijn geïsoleerd met cellulose: isolatiemateriaal dat gemaakt is van bewerkt oud papier. De materialen hebben dus grotendeels een ‘biobased’ oorsprong en ze zijn herbruikbaar. Verder krijgen alle woningen een geprefabriceerde keuken, toilet en badkamer: units die in één keer in de woning getild kunnen worden.

In één dag klaar

De bouw van de dertien rijwoningen verloopt heel snel. Al het materiaal van een woning wordt in één keer afgeleverd op de bouwplaats, in twee tot drie diepladers. “Het casco van zo’n woning staat vervolgens in een dag. Daardoor blijft de milieubelasting van transport en bouw laag en de overlast voor de wijk beperkt”, vertelt Bastiaan Dijk. “De woningen worden afgemaakt met zonnepanelen en een lucht/water-warmtepomp, zodat ze helemaal energieneutraal zijn.”